Parfum: de weg naar de consument

Gedachteloos spuit je dagelijks je elegante Chloé parfum op. Met dit geurtje voel jij je zelfverzekerd. Welke weg heeft jouw parfum afgelegd voordat deze in een fles op jouw toilettafel staat? Ontdek de weg die jouw parfum heeft gevolgd.

Natuurlijke ingrediënten

In jouw parfumflesje zitten natuurlijke ingrediënten die zorgvuldig zijn uitgekozen door parfumeurs. Dit kunnen plantaardige grondstoffen zijn waarbij de geurstoffen uit de bladeren, de bloemen of de wortels van planten gewonnen worden. De geur van rozen komt uit de geur van de rozenblaadjes. Uit de rozenblaadjes wordt olie gewonnen die wordt gebruikt om parfum met een rozengeur te creëren. Voor een kilo olie zijn 5 ton bloemen nodig. Vroeger werden ook dierlijke grondstoffen gebruikt, maar dierenbeschermingsorganisaties hebben ervoor gezorgd dat dit nauwelijks nog het geval is. Naast natuurlijke ingrediënten worden ook synthetische grondstoffen gebruikt om parfum te maken.

Extraheren van essentiële oliën

Om essentiële oliën uit planten en andere natuurlijke bronnen te halen worden verschillende technieken gebruikt. Door middel van stoom komen oliën vrij. Ook met oplosmiddelen, zoals alcohol, kunnen oliën uit planten geëxtraheerd worden. Na het verdampen van het oplosmiddel blijft alleen de geconcentreerde olie over. Een andere manier van extraheren is door het gebruik van vet. De geurstoffen worden in het vet overgebracht. Het vet wordt daarna met alcohol gewassen om de geurstoffen te scheiden. Deze techniek wordt enfleurage genoemd.

Mengen, rijpen en filteren

Als de essentiële oliën uit de grondstoffen zijn gehaald worden deze gemengd volgens een formule die de parfumeur ontwikkeld heeft. In deze fase bepaalt de neus van de parfumeur de samenstelling van het uiteindelijke parfum. De parfumeur combineert de oliën in verschillende verhoudingen om zo het gewenste parfum te krijgen. Vervolgens wordt dit mengsel gemengd met alcohol en water. Voor sommige parfums moeten de geuren wel maanden rijpen om ze goed met elkaar te laten mengen. Dit proces wordt maceratie genoemd. De volgende stap is het filteren van het parfum. Eventuele vaste deeltjes worden verwijderd, zodat alleen een heldere vloeistof overblijft.

De finishing touch

Het geconcentreerde parfum kan naar wens verdund worden met extra alcohol en water om de gewenste intensiteit te bereiken. Ook worden eventuele kleurstoffen of stabilisatoren toegevoegd. Stabilisatoren zorgen ervoor dat de kleur en de geur van het parfum behouden blijft.

Verpakking

Het parfum wordt in een mooie fles gebotteld. Dit maakt het voor jou als consument extra aantrekkelijk om het parfum te kopen. Glazen flessen zijn breekbaar en daarom gaat er meestal nog een doosje omheen. Dit doosje beschermt niet alleen de fles, maar zorgt er ook voor dat parfum langer houdbaar blijft. Het is het beste om je parfum op een donkere plek te bewaren in de originele verpakking in een afgesloten kast. Parfums zijn ook gevoelig voor warmte. Bewaar ze daarom niet in de badkamer of in de auto. Als je de parfum goed bewaart, gaat deze wel twee tot drie jaar mee.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search