Hoe kun je helemaal opladen tijdens een vakantie?

Héérlijk, eindelijk staat je vakantie voor de deur. Daar heb je zo naar uitgekeken! Maar tijdens de reis blijkt ineens dat het je niet goed lukt om te ontspannen. Pfff, wat vervelend. Goed om te weten: je bent niet de enige die hier tegenaan loopt. Benieuwd hoe je wel kunt relaxen, en dus helemaal kunt opladen, tijdens je vakantie? Dit zijn onze tips.

Op reis naar de rust

Als je hoofddoel voor je vakantie is om te ontspannen, is het misschien niet zo slim om een citytrip te boeken naar een drukke stad. Kijk op die manier dus goed naar de behoefte die je hebt. Toe aan rust? Ga dan ook op zoek naar een rustige omgeving om je vakantie te vieren. Oostenrijk is hier een perfect voorbeeld van. Je vindt er veel natuur en kunt er helemaal tot jezelf komen. Boek daarom een appartement in Zell am See, waar in ieder seizoen wel iets te beleven valt. Je raakt er niet uitgekeken op de mooie landschappen. Misschien heb je wel zin om veel op pad te gaan, door te wandelen bijvoorbeeld. Maar ook als je juist veel in je huisje verblijft, geniet je al van de mooie omgeving. Kijk dan gewoon uit het raam of ga een klein blokje om. Het is maar net hoe je jouw vakantie wilt indelen.

Niet bereikbaar

Je hebt misschien het idee dat je bereikbaar moet zijn tijdens je vakantie. Voor je collega’s of je familie bijvoorbeeld. Hoewel er sommige situaties zijn aan te wijzen waarin dit zo is, kun je meestal prima offline gaan tijdens je reis. Kondig dit eventueel aan, als je dit belangrijk vindt. Je bespaart jezelf in ieder geval een heleboel prikkels, door niet (steeds) je telefoon te hoeven checken tijdens een vakantie. Het kan helpen om bepaalde apps van je telefoon te verwijderen, in ieder geval voor de duur van de reis. Denk aan je mail-app. Of juist je social media, waar je toch steeds maar weer op terechtkomt, zonder dat je dit wilt tijdens de vakantie. Het is voor andere mensen heus prima als je even offline bent tijdens een vakantie. Daar hoef je je dus niet zo druk om te maken. De wereld draait gewoon door, ook als jij er even tussenuit bent. En die pauze heb je juist zo verdiend!

Laat tijd en ruimte vrij

Heb je de neiging om je vakantie propvol te plannen? Dat kan natuurlijk leuk zijn, maar het kan ook voor stress zorgen. Je hebt dan zelfs op reis immers het idee dat je steeds iets ‘moet’. Ga liever voor een middenweg: plan vooraf alvast een aantal activiteiten, maar laat ook tijd en ruimte vrij. Hoe je die tijd invult, zie je op het moment zelf wel. Misschien wil je eens een dag helemaal niks doen op vakantie. Of kies je er alleen voor om een kort stukje te wandelen of ’s avonds een keer uiteten te gaan. Zeker als je in een prettige accommodatie verblijft, is zo’n rustige dag heerlijk. Slaap lekker uit in je vakantiehuis in Oostenrijk en ga pas de deur uit als jij daar zin in hebt. Op een ander moment kun je er wel weer voor kiezen om je dag voller te plannen. Zo beleef je wel toffe avonturen, maar kun je ook op adem komen tijdens je vakantie.

Vrij voor en na vertrek

Ga je op je eerste vakantiedag direct op pad, terwijl je de dag ervoor nog aan het werk was? Dat is best een opgave. Je moet immers ook nog je tas inpakken en andere voorbereidingen treffen voor vertrek. En daar komt ook een stukje mentale voorbereiding bij kijken. Kies er daarom liever voor om voor vertrek alvast één dag of meerdere dagen vrij te pakken. Zo heb je alle tijd om je voor te bereiden op je vakantie. Dat is ook een aanrader voor na je vakantie. De dag na thuiskomst meteen weer naar je werk toe? Dan heb je niet eens de tijd om de vakantie te verwerken, laat staan om je spullen alvast op te ruimen. Gun jezelf liever nog één dag of een paar dagen vrij, voordat je weer aan de slag gaat. Zo ga je pas echt uitgerust weer verder met je dagelijkse gang van zaken.

Blijf niet rennen tijdens je vakantie, maar zet juist bewuste stappen om tot rust te komen tijdens een reis. Dit kun je op verschillende manieren invullen, zoals je hierboven leest. Welke tip(s) kende jij nog niet?

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search