Neurodiversiteit op de werkvloer: de voordelen van het in dienst nemen van mensen met autisme
Inhoudsopgave
Door het beroepsleven en de samenleving te bouwen op een uitgangspunt waar verschillen de norm zijn, kan waarde worden gecreëerd voor individuen, bedrijven en de samenleving als geheel. Tegenwoordig staan vraagstukken op het gebied van diversiteit en integratie hoog op de agenda van veel bedrijven. Organisaties waar medewerkers verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven hebben tonen aan dat de diversiteit ondersteund wordt. Een groep die vaak buiten beschouwing wordt gelaten in discussies over diversiteit en integratie zijn mensen met neuro-a-typische diagnoses. En dat terwijl mensen met bijvoorbeeld autisme juist een zeer waardevolle aanwinst voor het bedrijf kunnen zijn.
Wat is neurodiversiteit?
Het in dienst nemen van mensen met autisme zorgt voor een toename van de neurodiversiteit op de werkvloer. Neurodiversiteit is een term die neuropsychiatrische functionele variaties omvat, zoals ADHD, ADD en autismespectrumstoornissen. Onder neurodiversiteit vallen ook diagnoses als dyslexie en dyscalculie.
Sterke punten
Mensen met een neuro-a-typische diagnose hebben vaak verschillende sterke punten die zeer gewaardeerd worden in het beroepsleven. Er zijn veel voordelen van het in dienst nemen van mensen met autisme. Zo worden er ervaringen en verhalen gedeeld bij Autitalent met autisme op de werkvloer. Enkele voorbeelden zijn nauwkeurigheid, analytisch en creatief denken, eerlijkheid en loyaliteit: allemaal eigenschappen die elke werkgever kan waarderen. In de juiste omgeving kunnen mensen met autisme een groot uithoudingsvermogen en ongewoon goed concentratievermogen tonen. Om die reden is het de moeite waard om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, en zo mensen met autisme een eerlijke kans te geven.
Meer openheid
Een belangrijke stap in het inclusiever maken van de arbeidsmarkt, is het vergroten van de kennis over neurodiversiteit en autisme, en welke mensen daarbij betrokken zijn. Op Autitalent zijn veel tips te vinden hoe het draagvlak voor neurodiversiteit verbeterd kan worden. Het traditionele rekruteringsproces kan worden aangepast, zodat het proces werkzoekenden met verschillende vormen van neurodiversiteit beter betrekt. Maar bovenal is er een klimaat nodig waarin we openlijker over verschillende diagnoses kunnen praten. Het is een voorwaarde voor mensen met autisme om over hun behoeften te durven praten. Door het beroepsleven te bouwen op een uitgangspunt waar verschillen de norm zijn, kan waarde worden gecreëerd niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor individuen, bedrijven en de samenleving als geheel.
Dialoog aan durven gaan
Zo zal een open, neurodiverse cultuur ook voor neuro-typische werknemers gunstig zijn. Het is namelijk belangrijk om te onthouden dat alle individuen sterke en zwakke punten hebben, en dat geldt niet alleen voor mensen met autisme. Een open dialoog over sterke en zwakke punten voor alle medewerkers is niet echt vreemd: het is juist belangrijk dat we de dialoog durven aan te gaan. Het resultaat is dat er een psychologisch veilige werkomgeving ontstaat.
Psychologische veiligheid
Een dergelijke cultuur is er een waarin psychologische veiligheid vanzelfsprekend is, dat wil zeggen waarin werknemers vrijuit durven spreken, kunnen zijn wie ze zijn en hun behoeften kunnen uiten. Dit zijn fundamentele factoren die aanwezig moeten zijn. Het creëren van de voorwaarden voor psychologische veiligheid komt dus zowel de organisatie als geheel ten goede, maar ook de voorwaarden voor diversiteit. Deze inclusieve omgevingsfactoren beïnvloeden alle werknemers op een of andere manier.