3x De beste ventilatiesystemen voor in huis

Het is belangrijk voor je gezondheid dat er genoeg ventilatie is in huis. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht naar binnen stroomt. Je kunt ventileren door voldoende de ramen open te zetten. Dit is alleen niet altijd even praktisch. Het kan zijn dat je geen grote ramen hebt. Ook in de winter is dit niet praktisch vanwege de kou. Er zijn verschillende ventilatiesystemen die hierbij kunnen helpen. In dit artikel bespreken we vier van de beste ventilatiesystemen voor in huis.

Mechanische ventilatie

Een van de meest voorkomende ventilatiesystemen in Nederlandse huizen is mechanische ventilatie. Dit systeem bestaat uit een ventilator die constant lucht afvoert. Dit gebeurt vooral in ruimtes zoals de keuken, badkamer en toilet. De vervuilde lucht uit deze ruimtes wordt via een ventilatiekanaal naar buiten geleid. Verse lucht kan via bijvoorbeeld een schoepenrooster naar binnen stromen. Deze roosters zijn voorzien van verstelbare lamellen waarmee de luchtstroom geregeld kan worden. Schoepenroosters zijn ideaal voor ruimtes waar behoefte is aan een gecontroleerde luchtstroom, zoals keukens en badkamers. Door de verstelbare lamellen kan de luchttoevoer eenvoudig worden aangepast aan de behoefte van de gebruiker. Schoepenroosters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat ze niet opvallen en ze blenden in elk interieur. Mechanische ventilatie is een handige manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het is relatief makkelijk te installeren en het heeft niet veel onderhoud nodig. Daarnaast zorgt het ervoor dat vocht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. Dit kan vorming van schimmel en problemen met de gezondheid voorkomen.

Goed ventileren en minder stoken

Een ander populair ventilatiesysteem is ventilatiesysteem D. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. Bij dit systeem wordt zowel de afvoer als de aanvoer van lucht mechanisch geregeld. Er wordt een constante stroom van verse lucht naar binnen gebracht en vervuilde lucht naar buiten afgevoerd. De lucht die je huis binnen stroomt wordt goed gefilterd. Dit zorgt voor een optimale luchtkwaliteit in huis. Daarnaast is het systeem van balansventilatie energiezuinig. Er is namelijk sprake van warmteterugwinning. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de nieuwe lucht op te warmen. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Op die manier hoef je minder te stoken en zul je besparen op je energierekening. 

Kies voor natuurlijke ventilatie

Je kunt ook ventileren door het gebruik van ramen en deuren. Dit wordt ook wel ventilatiesysteem A genoemd. Ventilatieroosters zijn een eenvoudige en goedkope manier om de ventilatie in huis te verbeteren. Deze roosters worden geplaatst in ramen, deuren of muren en zorgen voor de aanvoer van verse lucht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen. Hierdoor zijn ze geschikt voor elke ruimte in huis. Een ventilatierooster is vooral geschikt voor huizen die geen mechanisch ventilatiesysteem hebben. Ze zorgen voor een natuurlijke ventilatie en kunnen helpen bij het voorkomen van vochtproblemen en schimmelvorming. Daarnaast zijn ze makkelijk te installeren en te onderhouden. Ventileren door middel van ventilatieroosters is een geschikte optie als je niet veel geld wilt investeren in een ventilatiesysteem. Voor optimale ventilatie is het wel aan te raden om het te combineren met een ander ventilatiesysteem. Je bent namelijk erg afhankelijk van de luchtdruk buiten. Daarnaast is het minder prettig in de winter. Natuurlijke ventilatie is voornamelijk aan te raden voor ruimtes waar veel vocht is. Denk aan de badkamer en de keuken. Dit geldt voor huizen met gedateerde ramen en deuren die al aan vervanging toe zijn.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search