Heb jij deze verzekeringen al als ondernemer?

Risico’s nemen is een belangrijk deel van ondernemerschap. Als ondernemer kun je namelijk rijkelijk beloond worden om bepaalde risico’s te nemen. Tegelijkertijd zijn er ook veel ondernemersrisico’s die juist heel nadelig uit kunnen pakken. Een slimme ondernemer probeert deze risico’s zoveel mogelijk in te perken. Bijvoorbeeld door de juiste zakelijke verzekeringen af te sluiten.

In dit artikel bespreken we een paar van zulke zakelijke verzekeringen. Als je niet zo thuis bent in de wereld van verzekeringen, dan kan dit artikel dus interessant voor je zijn. Laten we beginnen!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De eerste verzekering die we willen bespreken, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Afgekort wordt dit ook wel de AOV genoemd. Zoals je vast wel weet, loop je als ondernemer het risico om helemaal zonder inkomsten te komen te zitten. Bijvoorbeeld omdat je je klanten kwijtraakt, maar bijvoorbeeld ook omdat je door ziekte niet kunt werken. Werk je in loondienst, dan kun je bij langdurige ziekte in aanmerking komen voor een uitkering, maar als ondernemer heb je die luxe niet.

Het risico om je inkomen te verliezen door arbeidsongeschiktheid kun je afdekken met een AOV. Raak je arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door langdurige ziekte of door zwangerschap, dan kun je een maandelijkse uitkering krijgen van je verzekeraar. De hoogte van die uitkering kies je bij het afsluiten van een polis.

Zakelijke autoverzekering

Een andere belangrijke zakelijke verzekering is de zakelijke autoverzekering. Zeker voor zzp’ers is dit een verzekering om te overwegen. Veel zelfstandigen zonder personeel denken namelijk dat hun particuliere autoverzekering ook dekking biedt voor zakelijke ritten. Dat is echter niet het geval. Althans, niet altijd. Het zit als volgt.

Heb je de auto zakelijk aangeschaft, dan moet je hem sowieso zakelijk verzekeren. Heb je de auto privé aangeschaft, dan hangt het af van hoeveel kilometers je er zakelijk mee maakt. Zijn dat er niet veel, dan kun je de auto prima particulier verzekeren. Over het algemeen trekken verzekeraars een grens bij 25.000 zakelijke kilometers per jaar. Rij je meer kilometers zakelijk per jaar, dan zul je je auto zakelijk moeten verzekeren. Blijf je onder deze grens, dan zit je over het algemeen nog goed met een particuliere verzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

De laatste zakelijke verzekering die we willen bespreken in dit artikel, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Met deze verzekering ben je beschermd tegen de mogelijke financiële gevolgen van een beroepsfout. Stel dat een financieel adviseur verkeerd advies geeft aan een klant en de klant lijdt hierdoor een flink verlies, dan kan de adviseur een eventuele te betalen schadevergoeding vergoed krijgen door zijn verzekeraar. Omdat de kosten van zulke schadevergoedingen hoog op kunnen lopen, is het bij bepaalde beroepen verplicht om een BAV af te sluiten als ondernemer.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search