Doorgroeien op de werkvloer: tips voor professionele groei

Zelfontwikkeling hoort bij de mensheid. We staan niet graag stil. We houden niet graag lang dezelfde functie. Stilstand voelt als achteruitgang. Zeker als de wereld om je heen wel verder lijkt te gaan. Gelukkig is professionele groei voor iedereen mogelijk. Belangrijk is dan wel dat je de kansen weet te benutten. Je talenten optimaal kan inzetten en zo zelf verder kunt doorgroeien op de werkvloer. Maar hoe pak je dit aan? Waar begin je? Hieronder volgen enkele nuttige tips om je hierbij te helpen.

Schakel hulp in

Heb je al tijden het gevoel dat jouw baan geen voldoening meer geeft? Ervaar je nauwelijks nog werkplezier? Dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk stappen te ondernemen. Geen werkplezier is ongelooflijk zwaar voor de mentale gezondheid. Om zelf sterk te blijven, is het dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een loopbaancoach bij GORTcoaching. Een loopbaancoach heeft zeker niet alle antwoorden. Hij helpt je om de antwoorden in jezelf te vinden. Om te ontdekken waar je talenten liggen en deze optimaal te benutten op de werkvloer. Een coach helpt je je doelen concreet te maken en ook te onderzoeken hoe je deze kunt behalen.

Verbreed je netwerk

Een goed netwerk is van essentieel belang om de doorgroeimogelijkheden op de werkvloer optimaal te benutten. Geef collega’s te weten dat je graag door zou groeien, bespreek dit ook met een eventuele leidinggevende en maak meer contacten zowel binnen als buiten je huidige werkplek. Je vergroot je netwerk op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het volgen van cursussen, het doen van vrijwilligerswerk of in contact komen met andere vakmensen via LinkedIn. Misschien vind je plots wel iemand die jou verder kan helpen om je doelen te behalen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Pas op de plaats

Soms willen we meer dan mogelijk is. Of hebben we stiekem geen flauw idee wat we nou precies willen. In dat geval kan je niets anders doen dan even pas op de plaats houden. Je kunt de situatie niet meer overzien als je constant te snel gaat. Neem dus even afstand en kijk kritisch naar de situatie. Waarom heb je nu het idee dat je meer wilt? En hoe zou dit er dan precies uit moeten komen te zien? Denk je aan een carrièreswitch of iets geheel anders? Je kunt hierbij eventueel de hulp inschakelen van een loopbaancoach of mensen uit je omgeving vragen mee te denken. Misschien ontdek je dan wel kansen waar je nog nooit eerder over nagedacht hebt.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search