Wat heeft Coinmerce je te bieden?

Coinmerce is een opkomende speler op de Nederlandse markt voor cryptovaluta. Deze relatief jonge exchange, opgericht in 2017, heeft onlangs een flinke impuls gekregen door de overname van de klantenportefeuille van cryptogigant Binance. Maar wat heeft Coinmerce precies te bieden?

Een korte recensie

In dit artikel nemen we de mogelijkheden, en de voor- en nadelen van het Coinmerce platform onder de loep. Je zou dit artikel kunnen zien als een soort van review, waarin je alvast wat komt te weten over Coinmerce. Uiteraard zijn er online wel meer recensies over Coinmerce te vinden, die veel uitgebreider zijn. Maar laten we beginnen met wat je in ieder geval echt zou moeten weten over Coinmerce!

Breed aanbod van diensten

Een van de sterke punten van Coinmerce is het brede aanbod van diensten. Naast de standaard mogelijkheid om crypto te kopen en verkopen, biedt het platform ook een swapfunctie, staking, een lending programma en zelfs geautomatiseerd handelen in cryptovaluta via cryptobots behoort tot de mogelijkheden.

Swapfunctie

Met de swap-functie kun je eenvoudig de ene cryptocurrency inwisselen voor de andere, zonder dat je eerst crypto hoeft te verkopen voor euro’s. Handig als je snel wilt switchen, al betaal je hier meestal iets meer transactiekosten voor dan op de exchange zelf.

Staking en lending

Voor wie zijn crypto wil laten renderen zijn er de staking en lending opties. Bij staking zet je je coins vast om het netwerk te ondersteunen en transacties te valideren, vergelijkbaar met een spaarrekening. Het lending programma gaat een stap verder, waarbij je crypto uitgeleend wordt aan derden. Beide opties leveren je een passief rendement op, variërend van zo’n 1 tot 10% per jaar, afhankelijk van de coin.

Geautomatiseerd handelen

En dan zijn er nog de geautomatiseerde handelsoplossingen via bots. Je kunt kiezen uit drie strategieën, van defensief tot offensief, en de bot het werk laten doen. Vooral interessant voor wie zelf de tijd of kennis ontbeert om actief de markten te volgen.

De exchange zelf

Dan de kern van Coinmerce: de exchange waarop je kunt handelen in cryptocurrencies. Het platform biedt een ruime keuze uit zo’n 300 verschillende coins. Daarmee is de selectie vergelijkbaar met die van het bedrijf Bitvavo, en zelfs nog iets groter.

Opvallend is dat er op Coinmerce alleen gehandeld kan worden met handelsparen gekoppeld aan USDT (Tether). Andere grote exchanges zoals Bitvavo en Kraken bieden ook paren met de euro aan. Voor wie direct met euro’s wil handelen is dat een gemis. Maar het grote voordeel is dat je snel kunt schakelen tussen coins zonder steeds in- en uit te hoeven stappen naar euro’s.

Het orderboek van Coinmerce oogt goed gevuld, wat wijst op voldoende handelsvolume en liquiditeit. Wel is het jammer dat het precieze handelsvolume niet wordt vermeld. Dat maakt het lastig om in te schatten hoe Coinmerce zich verhoudt tot de grote jongens onder de cryptoplatformen.

Qua ordertypen kan er op dit moment alleen met marktorders gewerkt worden. Limietorders en stop-limit orders staan wel op de planning, maar zijn nog niet geïmplementeerd. Dat is een beetje behelpen, zeker voor gevorderde traders. De meeste exchanges bieden deze opties standaard.

Ook een klein minpuntje: de exchange is vooralsnog alleen via de desktop te benaderen en niet via de mobiele app. In deze tijd van smartphones toch een gemis.

Transactiekosten en OTC desk

De handelskosten op Coinmerce zijn met 0,2-0,5% iets hoger dan bij concurrenten zoals Bitvavo (0,25%) en Kraken (0,16-0,26%). Daar staat tegenover dat er geen kosten zijn voor stortingen in euro’s. Bij opnames betaal je wel een kleine fee per transactie.

Een onderscheidende dienst van Coinmerce is de OTC (Over The Counter) desk. Hiermee kun je grote transacties vanaf €20.000 buiten de exchange om verhandelen. Je profiteert van persoonlijke service en scherpe tarieven door direct te handelen zonder tussenkomst van een orderboek. Vooral interessant voor de grote jongens zoals institutionele beleggers.

Beveiliging en klantenservice

Coinmerce lijkt de beveiliging goed op orde te hebben en voldoet aan de registratie-eisen van De Nederlandsche Bank. Wel is het vreemd dat je externe walletadressen nog moet laten verifiëren, terwijl die verplichting al enige tijd is komen te vervallen.

Op het gebied van klantenservice scoort Coinmerce goed met een Nederlandse telefonische helpdesk die snel bereikbaar is, en verder is er ook een live chat optie via de website. Dat zie je lang niet bij alle exchanges.

Coinmerce is de moeite waard

Al met al kunnen we stellen dat Coinmerce een prima exchange is, zij het nog niet van het kaliber van de gevestigde namen. De uitgebreide dienstverlening, het grote aanbod van coins en de goede klantenservice zijn pluspunten.

Maar het ontbreken van euro-handelsparen, geavanceerde ordertypen en mobiele toegang tot de exchange zijn verbeterpunten. De iets hogere transactiekosten nemen we daarbij voor lief.

Het unieke aanbod van een OTC-desk kan voor grote partijen de doorslag geven om voor Coinmerce te kiezen. En de recente toestroom van Binance-klanten zal de positie in de markt ongetwijfeld verstevigen. Zeker de moeite waard om zelf eens te testen dus.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search