Zakelijk geld lenen? Hier zijn 5 tips
Inhoudsopgave
Heb je een nieuwe machine nodig om het productieproces te versnellen? Of wil je jouw bedrijf uitbreiden zodat de omzet stijgt? Dan moet je investeren. Wie zo’n investering wil doen, heeft flink wat geld nodig. Een nieuwe machine of het uitbreiden van je bedrijf is namelijk niet goedkoop. Als je de investering niet kunt financieren met eigen vermogen, biedt een zakelijke lening uitkomst. Heb je nog niet eerder zakelijk geld geleend? Dan vraag jij je mogelijk af waar je rekening mee moet houden. In deze tekst zetten wij vijf tips voor zakelijk lenen op een rijtje.
1. Bereken hoeveel je kunt lenen
Wie denkt dat iedere ondernemer evenveel geld kan lenen, heeft het mis. Geldverstrekkers kijken namelijk naar de financiële situatie van jouw bedrijf om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Vandaar dat je verschillende documenten aan moet leveren als je een aanvraag indient. Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen? Laat een geldverstrekker dan een aanbod op maat maken. Zodoende krijg je een goede inschatting van de hoogte van een zakelijke financiering.
2. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt
Mogelijk blijkt uit het aanbod van een geldverstrekker dat je meer kunt lenen dan je nodig hebt. Sommige ondernemers besluiten in dat geval het hele bedrag te lenen. Verstandig is dit niet. Als je meer leent dan je nodig hebt valt een zakelijke lening onderaan de streep namelijk duurder uit. Je betaalt namelijk rente over het hele bedrag dat je leent. Bepaal daarom eerst hoeveel geld je nodig hebt voordat je een zakelijke lening aanvraagt.
3. Houd rekening met de rente
Hierboven gingen we al kort in op de rente, maar we willen hier toch iets uitgebreider bij stil staan. Er zijn namelijk ondernemers die hier geen rekening mee houden als ze een zakelijke lening aanvragen. Het gevolg hiervan is dat je voor verrassingen kunt komen te staan. Zo moet je iedere maand mogelijk meer betalen dan je op voorhand had verwacht. Dit kan uiteindelijke verstrekkende gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Bereken daarom altijd wat jouw maandlasten inclusief rente zijn. Je kunt dan namelijk berekenen hoeveel zakelijk lenen kost.
4. Denk goed na over de looptijd
Bij het afsluiten van een zakelijke lening kom je voor een aantal keuzes te staan. Zo bepaal je zelf wat de looptijd van deze financieringsvorm is. De voorkeur van veel ondernemers gaat uit naar een lange looptijd. Logisch, want het bedrag dat je per maand betaalt valt dan relatief laag uit. Ondanks dat een lange looptijd op het eerste gezicht misschien voordelig is, is dit het lang niet altijd. Je betaalt namelijk langer rente, waardoor een zakelijke lening onnodig duur kan worden. Reden genoeg om goed na te denken over de looptijd.
5. Vergelijk zakelijke leningen met elkaar
Tot slot willen wij je nog als tip geven om zakelijke leningen altijd met elkaar te vergelijken voordat je er eentje afsluit. Wie een vergelijking maakt, ontdekt namelijk al snel dat er behoorlijk wat verschil zit in zakelijke leningen. Zo kun je bij de ene geldverstrekker meer lenen dan bij de andere. Daarbij komt dat er verschil zit in de prijs van een zakelijke lening. Reden genoeg om eerst een vergelijking te maken als je het ons vraagt.