4 duurzame tips voor projectontwikkelaars

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. De aarde is namelijk aan het opwarmen en we moeten ervoor zorgen dat dit wordt tegengegaan. Een oplossing hiervoor is om duurzaam te gaan bouwen – in de bouwsector valt er immers veel te winnen. Hoe je als projectontwikkelaar hier jouw steentje aan kan bijdragen, lees je hieronder in de duurzame tips.

1. Natuurinclusief bouwen

Een duurzame manier van bouwen is natuurinclusief bouwen. Bij deze bouwmethode wordt de biodiversiteit behouden. Vogels, vleermuizen, bijen en vlinders kunnen zonder moeite zich voortplanten. Maar, hoe wordt dat aangepakt? Zo kun je vleermuistillen in de buurt plaatsen, maar kun je ook verblijfplaatsen voor huismussen en gierzwaluwen in de gevel verwerken. Bovendien vallen ook groene daken, groene gevels en groene tuinen onder het natuurinclusief bouwen. Dit allemaal om de biodiversiteit te behouden én de opwarming van de aarde tegen te gaan. Meer over natuurinclusief bouwen vind je wanneer je zoekt op ‘wat is natuurinclusief bouwen‘.

2. Gezond binnenklimaat

We stappen massaal over op zonnepanelen, een warmtepomp en isoleren ons huis volledig. We moeten immers zo duurzaam mogelijk wonen. Maar denken we ook aan een gezond binnenklimaat? We brengen natuurlijk veel van onze tijd door in onze woning en daarbij is een gezond binnenklimaat een must. We moeten een goede slaapplek hebben, voldoende frisse lucht en natuurlijk willen we ook hier en daar wat besparen op onze energierekening.

Bij de bouw van een nieuw huis wordt er tegenwoordig veel aandacht geschonken aan een gezond binnenklimaat. Daarom moet het huis genoeg daglicht hebben en genoeg ventilatie. Een gezonde woning is immers een gezond mens. En om zo duurzaam mogelijk te wonen is een warmtepomp een aanrader, net als zonnepanelen en HR+++-glas.

3. Circulair bouwen

Circulair bouwen is een manier van bouwen waarbij er wordt gebruikgemaakt van herbruikbare grondstoffen. Bovendien worden er bij het circulair bouwen ook zelfs funderingen en muren opnieuw gebruikt. Hierdoor putten we zo min mogelijk grondstoffen uit, en dat betekent dat het milieu ook zo min mogelijk wordt aangetast. Zo voorkomen we dat de aarde nog verder op zal warmen en dat er grondstoffen onnodig worden verbruikt.

4. Duurzame materialen

Een goede manier om duurzaam te bouwen, is door duurzame materialen te gebruiken. Duurzame materialen belasten het milieu zo min mogelijk, of dragen zelfs bij aan het verbeteren van het milieu. Denk hierbij aan hout uit een duurzaam bos. Dit kan worden gezien als een grondstof die onuitputtelijk is, mits dit hout op een duurzame manier wordt verwerkt. Hout zal overigens de CO2 uit de lucht halen, wat de opwarming van de aarde tegen zal gaan. Ook bamboe, natuursteen, gerecycled beton en gerecycled metaal zijn duurzame materialen. 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search