Slimme tips voor het beheren van je bedrijfsfinanciën als zzp’er

Wil je graag voor jezelf beginnen? Als zelfstandig ondernemer heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer en met wie je werkt. Voor veel mensen is dit een heel fijne manier van werken. Echter, het zelfstandig ondernemerschap kent niet alleen maar pluspunten. Vraag een willekeurige zzp’er waar hij of zij een hekel aan heeft en je krijgt negen van de tien keer te horen dat dit het bijhouden van de administratie is. De boekhouding kan inderdaad een lastige taak zijn, mits je zorgt dat je de juiste voorzorgsmaatregelen genomen hebt. In dit artikel leggen we uit waarom je gelijk een zakelijke rekening moet openen voor je bedrijf. Je zult zien dat je hiermee een hoop problemen eenvoudig kunt vermijden.

Zorg dat je je financiën goed gescheiden van elkaar houdt

Als ondernemer wil je geld verdienen. Dat wil je niet enkel omdat je ergens van moet leven, het is ook de manier waarop je je bedrijf (en dus ook jezelf) verder kunt ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat je grip op je financiën houdt. Vandaar dat je altijd een zzp bankrekening moet openen. Blijf je namelijk je privérekening gebruiken, dan is de kans heel groot dat je privé geld uitgeeft dat eigenlijk voor je bedrijf bedoeld was. Zo kun je ongemerkt geld wegsnoepen van het budget dat je beter had kunnen gebruiken om in je bedrijf te investeren. Zorg er daarom altijd voor dat je gescheiden rekeningen hebt. Zodra je geld binnenkrijgt van je klanten, kun je een deel daarvan overmaken naar je privérekening. Ook kun je jezelf iedere maand een vast bedrag uitkeren, zodat je jezelf als het ware een salaris uitkeert. Zo weet je ook precies hoeveel geld je te besteden hebt. Zowel zakelijk als privé.

Betaal al je uitgaven met je zakelijke creditcard

De Belastingdienst wil graag weten hoeveel geld je uitgeeft aan je bedrijf. Wil je dit op een eenvoudige manier administreren, betaal dan altijd met je zakelijke betaalpas. Je zult zien dat wanneer je een zakelijke rekening online opent, je kunt kiezen uit diverse betaalpakketten. Kies altijd een pakket dat net wat meer biedt dan je op dit moment nodig hebt. De kans is namelijk groot dat je in de toekomst gaat groeien en dan is het goed dat je bankrekening en je betaalmogelijkheden deze groei al kunnen opvangen. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere betaalpassen aan te vragen. Huur je een keer iemand in, dan kan deze persoon ook diens betalingen doen met een betaalpas die aan jouw zakelijke rekening gekoppeld is. Zo weet je precies wat er in- en uitgaat, want alles is gelijk vastgelegd.

Zorg dat je weet hoeveel geld je beschikbaar hebt

Het zal je verbazen hoeveel ondernemers geen idee hebben van hoeveel geld ze beschikbaar hebben. Dat werkt altijd in hun nadeel, want daarmee zien ze problemen niet aankomen of ze zien kansen over het hoofd. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat je budget is. We raden je aan om je rekening te koppelen aan goede boekhoudsoftware zodat je altijd grip hebt op je financiën. Bekijk online even welke software je het beste kunt gebruiken. Hou daarbij ook rekening met je sector. Mocht je niet precies weten wat voor jou de beste programma’s zijn om aan je zakelijke rekening te koppelen, dan kun je altijd even informeren bij je boekhouder. Deze kan je helpen een goede keuze te maken. We wensen je succes met je onderneming!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search