Hoe vind je jouw plek binnen maatschappelijk werk?

Het is al moeilijk genoeg om een baan te kiezen die écht bij je past. Het is niet onmogelijk om er zelfs tientallen jaren over te doen. Voor jou is er één ding overduidelijk: je wil anderen helpen met het werk wat je doet, je wil iets betekenen voor de maatschappij. Maar je vind het nog lastig om te bepalen wat je dan precies wil gaan doen. Er zijn veel organisaties waar je je bij kan aansluiten maar het is onduidelijk wat nu echt de juiste plek voor jou is.

Type werk

Als eerste moet je goed nadenken over welke types werk je aankan. Maatschappelijk werk kan zwaar vallen en het is belangrijk om je eerst goed te (laten) informeren over het type werk waar je eventueel in wil gaan werken. Ook is het voor iedereen anders hoe het werk valt. Voor sommigen is werken in de zorg erg zwaar, anderen halen juist energie uit het zorgen voor anderen. Ook bij administratief werk in het sociale domein kun je in aanraking komen met heftige dingen. Ga goed bij jezelf na hoeveel je aankan en bij de werkgever na hoeveel je kunt verwachten.

Werkgever

Over de werkgever gesproken, de werkgever speelt een grote rol in de overweging of je goed op je plek zit op je werk en zeker bij maatschappelijk werk. De werkgever kan het werk makkelijk of moeilijker en fijner of vervelender maken. Je zult goed op moeten letten of de werkgever zijn zaken goed op orde heeft en niet extra (kleine) zorgen veroorzaakt, op de werkvloer of administratief. Ook is het belangrijk dat de werkgever er voor je is als je het moeilijk hebt in je werk, dit is misschien wel het belangrijkst van allemaal. Tot slot is het fijn dat de werkgever meewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Vaardigheden en training

Persoonlijke ontwikkeling betekent ook het ontwikkelen van je vaardigheden die benodigd zijn voor je werk. Het is daarom goed om met je werkgever kort te sluiten of zij bijdragen aan deze ontwikkeling en of zij trainingen aanbieden hiervoor. Hiernaast is het absoluut belangrijk om bij jezelf na te gaan of je de vaardigheden bezit voor het werk waar je over nadenkt om te doen of dat je bereid bent om je te laten bijscholen hiervoor.

Detachering

Een optie om van dit allen zeker te zijn en hulp te krijgen met het vinden van jouw plek binnen maatschappelijk werk is om met een detacheringsbureau te werken wat bij je past. Maatschappelijke detacheringsbureaus hebben specifiek personeel in dienst om je persoonlijk te begeleiden en er voor je te zijn bij moeilijkheden op het werk. Ook helpt het je met je persoonlijke ontwikkeling en biedt het in sommige gevallen vanuit het bureau trainingen aan. Een voorbeeld van zo’n bureau is BVNG.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search