Lasergraveren met een lasersnijder | Materialen wegwijs

Lasergraveren van hout of MDF kan je met een lasersnijder doen. Maar lasersnijden met een laser graveermachine, kan dat ook? En welke materialen zijn geschikt? In dit voorbeeld laten we zien welke houten materialen je kan gebruiken bij lasergraveren en leggen we (een beetje) uit wat het verschil is tussen de twee processen lasersnijden en lasergraveren. Ook een korte introductie op het gebied van graveermaterialen. 

Laser Materialen

Bamboe, MDF, fineer, multiplex, dit zijn enkele voorbeelden van hout dat gesneden kan worden. Vragen die mensen stellen zijn:

  • Is gefineerd plaatmateriaal van plastic of echt hout?
  • Is het dubbelzijdig of enkelzijdig?
  • Wat betekenen de letters A/A in de omschrijving’?
  • Waarom is de ene duurder dan de ander?

Dit zijn allemaal vragen die je zult tegenkomen als je begint met het lasergraveren van hout. Gefineerd plaatmateriaal is opgebouwd uit drie lagen: onder, boven en midden. Het midden is in dit voorbeeld van MDF en de twee buitenste lagen van de sandwich is mahoniehout. Dit is erop gelijmd of geperst wat ook voor een stuk stevigheid zorgt. Het fineer laagje is echt hout, van de mahonieboom. Maar door het dunne laagje heb je minder ‘echte’ bomen nodig.

Wat is MDF en multiplex?

MDF staat voor medium density fibreboard, en is in vele soorten verkrijgbaar. MDF is een stevig plaatmateriaal, zelfs als het dun is, dat wordt gemaakt van fijne houtvezels die samen met een hars als bindmiddel worden geperst. Afhankelijk van de soort lijm of hars die erin is verwerkt is het geschikt voor de lasersnijder of niet. Als er bij het verbranden namelijk schadelijke stoffen vrijkomen, is het niet goed voor je gezondheid natuurlijk en ook de lasermachine en afzuiging kunnen hier onder te lijden hebben. 

Snijden en graveren

Er zijn verschillende (snij)technieken die komen kijken bij het materiaal bewerken met een laser. Bij het lasergraveren wordt er een klein laagje weggebrand en bij lasersnijden haal je zoveel weg dat je door het materiaal heen gaat. Snijden van een MDF fineer plaat kan, een veelgebruikte dikte is 3 millimeter. Bij het snijden kan het zijn dat er verbranding of verschroeiing ontstaat. Gebruik om dit te voorkomen een goede afzuiging en eventueel maskeertape. Er zijn speciale tapes verkrijgbaar die geschikt zijn voor lasersnijden. 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search