Veilig werken met intern transport

 Een ongeluk is snel gebeurt. Intern transport kent risico’s en om ongelukken te voorkomen is het noodzakelijk om te werken met goed opgeleide heftruckchauffeurs. Daarnaast is een goed veiligheidsbeleid essentieel. Wij delen enkele tips om veiliger te werken met intern transport in het magazijn.

Uitstekende opleider vinden

Regelmatig plan jij basis of herhalingstrainingen voor het magazijnpersoneel. Om zeker te zijn van de kwaliteit en effectiviteit van de training, is het belangrijk om kritisch te zijn bij het selecteren van de opleider. Ga op zoek naar een trainer die veiligheid centraal heeft staan en jouw medewerkers traint op het eigen gevoel van verantwoordelijkheid. Let daarnaast op de rijtijd tijdens de training, zodat medewerkers voldoende de kans krijgen om ervaring op te doen tijdens de training. Een training op eigen locatie is vaak een goede keuze. Ze kunnen dan aan de slag met de eigen magazijntrucks en de medewerkers worden zo direct bewust gemaakt van de risico’s in de eigen werkomgeving. 

Werken met goede materialen

 Uiteraard is het aanschaffen van degelijke materialen essentieel wanneer het aankomt op een veilige werksituatie. Esra.nl is de grootste webshop op het gebied van intern transport. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor bij jou in het magazijn, waaronder gebruikte heftrucks en stapelaars die volledig zijn gecontroleerd.

Duidelijke infrastructuur

Met duidelijke infrastructuur, verkeersborden en belijning in het magazijn zorg je voor een veilige verkeerssituatie. Iedereen wordt in goede banen geleid en het is duidelijk waar je kunt rijden en waar je moet lopen. Om goed te functioneren heeft het magazijn een dergelijke infrastructuur nodig. Zo is het zebrapad een normaal verschijnsel in veel warehouses. Net als op de openbare weg stopt de chauffeur hier om overstekende collega’s voor te laten gaan.

Naast een duidelijke infrastructuur valt het ook aan te raden om aandacht te besteden aan de zichtbaarheid van transportmiddelen en medewerkers. Voorzie de heftruck van reflectoren en laat medewerkers reflecterende kleding dragen.

Gedrag bespreekbaar maken

 Je kunt alle randvoorwaarden in orde hebben, maar voor een echt veilige werksituatie moeten medewerkers zichzelf goed gedragen. Het valt niet altijd mee om iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag, zeker op de werkvloer. Door bijvoorbeeld een vast agendapunt op de wekelijkse vergadering of teambespreking te zetten, maak je het normaal om elkaar aan te spreken op het gedrag. Richt je hierbij niet alleen op wat beter kan, maar juist ook op de positieve punten. Medewerkers die gewend zijn om elkaar van feedback te kunnen voorzien tijdens vergaderingen, vinden het ook eenvoudiger om een collega ter plekke aan te spreken in bijvoorbeeld het geval van een risicovolle situatie.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search