Waar zouden we zijn zonder GPS?

De afgelopen decennia hebben we in de wereld te maken gekregen met behoorlijk veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van techniek. Zo veel, en in zo’n rap tempo, dat ze soms moeilijk bij te houden vallen. In eerste instantie hebben we ook niet altijd door wat een impact ze gaan hebben op ons dagelijks leven. Pas als we er opeens niet meer zonder blijken te kunnen, zien we pas hoe groot de innovaties eigenlijk zijn. GPS is daarvan een goed voorbeeld.

Nooit meer de weg kwijt met GPS

GPS is typisch zo’n uitvinding waar misschien nooit echt heel veel aandacht aan is besteed. Voor het merendeel van de mensen gold dat het er opeens was, de eerste kennismaking was vaak via een navigatiesysteem, en we er daarna langzaamaan gewend zijn geraakt. Inmiddels wordt GPS echter lang niet meer alleen gebruikt in navigatiesystemen in personenwagens.

Ook bijvoorbeeld een mobiele telefoon is ermee uitgerust. Dat is handig, dan kan die ook als navigatie gebruikt worden. Maar wist je dat je door GPS bijvoorbeeld ook altijd het weerbericht van de plek waar jij op dat moment op je telefoon krijgt? Je telefoon weet precies waar je bent, en verschillende apps maken daar slim gebruik van.

GPS ingezet binnen het bedrijf

Ook een handige innovatie op basis van GPS: de kilometerregistratie. Wanneer een bedrijf een wagenpark heeft krijgt het hier vaak mee te maken. Wanneer de auto’s uitsluitend tijdens werktijd, en voor zakelijke doeleinden gebruikt worden, hoeft hierover natuurlijk geen bijtelling voor privégebruik afgedragen te worden aan de Belastingdienst. Er zal echter wel moeten worden aangetoond dat er echt alleen zakelijk gereden wordt, en een goede kilometerregistratie is hierbij vereist. Ook wanneer een bedrijf lease-auto’s verstrekt aan medewerkers kan er, met name wanneer zij voor alleen zakelijk gebruik kiezen, ook een registratie noodzakelijk zijn.  

Ook binnen transportbedrijven wordt natuurlijk veel vastgelegd als het gaat om gereden kilometers; de rittenregistratie is een bekend verschijnsel. Beide registraties kunnen, wanneer zij handmatig plaatsvinden, aardig wat tijd in beslag nemen en veel extra werk opleveren, omdat alle gegevens moeten worden omgezet in een deugdelijke administratie. Dankzij een goed systeem op basis van GPS is dit echter niet meer nodig. Omdat hiermee gevolgd kan worden welke ritten worden afgelegd, hoeft dit niet meer handmatig te worden bijgehouden. Alle data wordt vervolgens omgezet in een administratie die aan alle eisen voldoet. Dat hadden we niet gedacht, toen we enkele tientallen jaren geleden de term ‘GPS’ voor het eerst hoorden!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search