Zakelijk en privé gescheiden houden op de iPhone, zo doe je dat

Heb je maar één iPhone en wil je niet in je privétijd gestoord worden met zakelijke berichten? Je hoeft daarvoor geen tweede iPhone te bestellen, want aan de hand van Focusmode kun je sinds iOS 15 zelf instellen welke berichten je wel of niet wil zien. Op deze manier kun je je zakelijke leven en je privé compleet gescheiden houden.

Focus voor werk op je iPhone

Veel mensen hebben maar één iPhone die ze zowel zakelijk als privé gebruiken. Daardoor verschijnen er in privétijd notificaties die je wellicht liever niet gekregen had. Denk bijvoorbeeld aan je werkmail, de baas die je op je zakelijke nummer een WhatsApp-berichtje stuurt of collega’s die je bellen terwijl je op vakantie bent. Met Focus kun je afrekenen met dit soort situatie. Zo kun je speciale pagina’s en profielen maken voor iedere situatie. Op die manier kun je een filter maken van wat je wel of niet te zien krijgt. Als de focus staat ingesteld op privé, krijg je alleen berichten te zien die te maken hebben met je privésituatie. De zakelijke apps blijven dan stil. Je kunt voor ieder profiel een eigen pagina maken.

Pagina voor iedere situatie

Met Focus-profielen kun je je eigen zakelijke omgeving samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan een pagina vol met apps die je alleen op het beginscherm ziet als je de zakelijke modus hebt aangezet. Je ziet dan alleen de apps voor bijvoorbeeld je werkmail of voor WhatsApp business. De iconen voor apps die afleiden van het werk, zie je dan niet meer. Uiteraard kun je ook meerdere pagina’s per profiel maken, zodat je al je favoriete apps voor iedere situatie bij de hand hebt.

Op die manier kun je ook een pagina maken voor je privétijd. Denk bijvoorbeeld aan een pagina met apps zoals WhatsApp, Facebook, Instagram, X en TikTok. Dit zijn de apps waarvan je baas liever niet hebt dat die je die gebruikt als je aan het werk zou moeten zijn. Zo kun je je op je werk bezig houden met het werk en kun je voorkomen dat je ’s avonds je zakelijke mail checkt, terwijl je eigenlijk tijd zou moeten doorbrengen met de kinderen.

Profielen instellen

Als je deze profielen hebt gemaakt, kun je deze in gaan stellen. Ga naar de instellingen van je iPhone en tik op ‘Focus’. Nu kun je je pagina’s toewijzen aan ‘Persoonlijk’ voor de zaken die je buiten werktijd wil gebruiken. Zo kun je personen en apps toewijzen die je ’s avonds of in privétijd mogen lastigvallen. Denk bijvoorbeeld aan je goede vrienden en familie. Bij de apps kun je vervolgens selecteren welke berichten van apps binnen mogen komen.

Dat werkt bij het werkprofiel net zo. Zo kun je dan alleen apps selecteren die met het werk te maken hebben. Berichten van je vriendin of andere vrienden blijven dan op stil staan. Zo kun je werk en privé gescheiden houden. Kijk op iPhone.nl voor meer handige tips over hoe je zakelijk en privé op je iPhone kunt scheiden.

Focus op werk of privé automatiseren

Als ondernemer kun je er voor kiezen om een zakelijke iPhone aan te schaffen naast je privé iPhone. Deze mag je dan volledig zakelijk aftrekken, omdat je de iPhone alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt. Besluit je om als ondernemer je iPhone zowel zakelijk als privé te gebruiken? Dan mag je alleen het zakelijke deel aftrekken van de belastingen. Je kunt wel gemakkelijk schakelen tussen de Privéfocus en de zakelijke focus. Zo kun je via ‘Voeg schema of Automatisering toe’ de focus op vaste tijden activeren. Tijdens de werktijden kun je dan automatisch het zakelijke profiel activeren. Met de iPhone 15 Pro-modellen gaat het nog gemakkelijker. Je kunt namelijk via de instellingen een actie aan de Actieknop toewijzen. Zo kun je met één druk op de knop wisselen tussen de privéfocus en zakelijke focus. Op die manier word je nooit meer ongewild gestoord door je vrienden op het werk of gebeld door je baas terwijl je op vakantie bent.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search