Snel en makkelijk je huis vanbinnen én vanbuiten schoonmaken

Nu het herfstweer steeds guurder wordt, blijven we ook weer vaker een avondje lekker thuis. Maar dan wil je natuurlijk wel dat je woning er fris en veilig bijstaat. Met deze praktische tips vergeet je nooit meer een belangrijk klusje (zoals de schoorsteen vegen) en is de najaarsschoonmaak in en om je huis zó gepiept.

Blinkende dakgoten

De dakgoot schoonmaken. Of je het nu zelf doet of uitbesteedt aan een specialist: als je vochtproblemen buiten de deur wil houden dan moet je dit klusje toch écht klaren. Leeg de goten het liefst twee keer per jaar, in het voor- en najaar. Het einde van de herfst is hier het perfecte moment voor. Het grootste deel van de bladeren is dan van de bomen gevallen en kun je dan dus makkelijk uit de dakgoten en je bladvanger scheppen.

Schone schoorsteen

Heb je een open haard, pelletkachel of houtkachel? Dan weet je als doorgewinterde klusser hoe belangrijk het is om je schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Op die manier blijf je schoon stoken en voorkom je allerlei narigheid, zoals rook, brand en zelfs koolmonoxidevergiftiging in huis. De aanslag die in de schoorsteen zit is vrij hardnekkig. Daarom is het goed om deze vakkundig te laten verwijderen door een schoorsteenveger. Tijdens de veegbeurt inspecteert de specialist ook je rookkanaal. En als er een vogelnestje in de schoorsteen zit, dan wordt het zorgvuldig weggehaald.

Werk van hoog naar laag

Tijdens het schoonmaken dwarrelt er stof en vuil naar beneden. Door schoon te maken in de juiste volgorde bespaar je jezelf dan ook een hoop tijd. Reinig je huis altijd van hoog naar laag. Met andere woorden: begin op de bovenste verdieping en bovenin de kamer. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld eerst de bovenste boekenplanken afneemt, daarna de tafel, en als laatste de vloer. Alle stofdeeltjes en kruimels die op de vloer zijn gevallen neem je dan in één keer mee.

Laat je stofdoek links liggen

Ook afstoffen doe je het beste in een bepaalde volgorde: van droog naar nat. Zorg overigens dat je dit niet met een stofdoek doet. Een gewone stofdoek neemt stof niet af: het zorgt er alleen maar voor dat het zich verplaatst naar een andere plek in de kamer. Je kunt meubels en grotere voorwerpen daarom beter afstoffen met een kleine stofzuigermond. Voor het afnemen van kleinere voorwerpen, zoals fotolijstjes en lampen, kun je een droogtrommeldoekje of vochtig microvezeldoekje gebruiken.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search