Zo maak je een screenshot op Mac en Windows

Een screenshot maken op een Mac of Windows computer kan van grote waarde zijn. Misschien heb je wel met een foutmelding te maken of komt er iets voorbij wat je misschien wel nooit meer zal zien. Dan wil je dat natuurlijk wel vastleggen. Het is dan dus ook belangrijk dat je zonder nadenken weet wat je moet doen. Omdat dit voor Windows anders werkt dan voor Mac, is het goed om beide handelingen te bespreken. Alleen al omdat je op die manier altijd precies de juiste dingen kunt doen.

Wat is een screenshot?

Voor de zekerheid is het wel goed om eerst eens te bekijken wat een screenshot dan precies is. Eigenlijk is het heel simpel. Je legt je scherm zoals het op dat moment vast in een afbeelding op je computer. Zie dit als een foto van je beeldscherm, maar dan direct op je laptop of desktop gemaakt. Ook met een iPad kan je dit trouwens gewoon doen, maar dat is weer een heel ander verhaal. Screenshots kunnen handig zijn wanneer je uitleg voer iets wilt geven. Je kunt dan namelijk precies in beeld brengen wat je bedoelt, zonder dat iemand naast je hoeft te zitten om mee te kijken.

Een screenshot in Windows

Een screenshot op een Windows computer maken gaat in een aantal stappen. Wanneer je het betreffende beeld voor je hebt, druk je op de knop Print Screen. Die kan soms op bepaalde modellen ook PrtScn of PrtScrn heten. Die zit meestal rechts in de hoek van het toetsenbord. In sommige gevallen is het nodig om op Alt te drukken samen met PrtScn. De afbeelding wordt nu in het geheugen bewaard. Open nu Paint en plak de afbeelding daar in met plakken of Crtl+V. Als het goed is verschijnt de screenshot nu in beeld en kan die in Paint worden opgeslagen.

Een screenshot in Mac

Een screenshot op een Mac computer maken gaat in enkele stappen. Een volledig scherm vastleggen kan met de toetsencombinatie Command-Shift-3. Deze wordt dan direct opgeslagen op het bureaublad van je computer. Wil je slechts een deel van het scherm vastleggen? Gebruik dan de combinatie Command-Shift-4 en gebruik de aanwijzer om het deel dat je vast wilt leggen te arceren. Dat kan je gewoon met de mus doen. Ook nu wordt het beeld gewoon op het bureaublad opgeslagen.

Altijd gemakkelijk te gebruiken

Het voordeel van het opslaan van screenshots is dat je altijd de situatie waar het om gaat kunt terughalen. Wanneer je dus een bepaalde zaak moet kunnen aantonen, dan kan je dat heel gemakkelijk doen. Zoals gezegd kan het ook van grote waarde zijn wanneer je beelden hebt vastgelegd zodat je uitleg aan anderen kunt geven. Ook in dat opzicht heb je er dus het nodige voordeel van om te weten hoe je beelden vastlegt op een computer. Leer deze methoden uit je hoofd en gebruik ze wanneer je ze nodig hebt om alles uit je mogelijkheden te halen. Screenshots zullen je daarbij altijd helpen.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search