Wat is een NFT – uitgelegd
Inhoudsopgave
De laatste tijd is de populariteit van de NFT snel gegroeid. Zo snel, dat het overgrote deel van de mensheid nog niet eens weet wat het is. Het is namelijk een nieuwe manier om digitale objecten van een eigenaar te voorzien. Alles wat digitaal is, komt daardoor ook echt in handen van iemand. Daardoor kan er ook in gehandeld worden. Zie het als een soort kunsthandel, maar dan met bijzondere digitale zaken. Dit kan ook grote prijzen met zich meebrengen. Een uitleg over de zaken is dus best op zijn plaats.
Ineens groot geworden
De ontwikkeling van de NFT is al langer gaande, maar sinds maart 2021 is het ineens groot. Destijds werd voor het eerst een groot digitaal kunstwerk via veilinghuis Christie’s verkocht. Daarvoor werd maar liefst 69 miljoen dollar geboden. Het is dus geen kunstwerk dat je kunt beetpakken, het is puur digitaal. Daarna ging het snel, want nog in diezelfde maand werd de allereerste tweet ooit, van oprichter Jack Dorsey ook als NFT verkocht. Dat leverde 2,9 miljoen dollar op. In april was het de Nederlandse DJ Don Diablo die via de NFT-methode een concert verkocht voor 1,2 miljoen euro.
Ontwikkeling van blockchain
NFT is eigenlijk gewoon een nieuwe stap in de blockchaintechnologie. Die ken je natuurlijk al van de cryptomunten. In 2017 werden er al spellen uitgegeven die op de Ethereum-blockchain gebaseerd waren. Het is ook niet vreemd dat veel van de investeringen via cryptovaluta lopen. Ze hebben daar zelfs een eigen naam voor, een ICO in plaats van een IPO. Dit staat voor initial coin offering. Uiteindelijk kan je een NFT gewoon zien als een onvervangbaar en niet inwisselbaar eigendomscertificaat zien. Jij bent de enige rechtmatige eigenaar van een digitaal product. Voorheen was dit niet mogelijk en zweefde alles vrij op internet.
Hoe werkt een NFT?
Met een NFT kan je een stukje digitaal werk koppelen aan een certificaat. Dat kan bijvoorbeeld een afbeelding, code of meme zijn. Dit koppelen gebeurt via een blockchain. Daardoor kan je aantonen dat het stukje jouw eigendom is en kan ook niemand anders het eigendom claimen. Er wordt dus eigenlijk gewoon eigenaarschap gecreëerd. Een certificaat bewaar je in een wallet, zoals je dat bijvoorbeeld ook met cryptomunten doet. Het is uniek en van jou, maar je moet het dus wel goed kunnen beschermen. Het is op allerlei producten toepasbaar.
Het voordeel van NFT
Het voordeel van NFT is dat het net wat gemakkelijker wordt om eigendom te claimen. Denk aan een tweet, een afbeelding of een video die online circuleert. Voorheen was het altijd zo dat dit vanzelf een eigen leven ging leiden en dat eigenaarschap claimen heel lastig werd. Dat is nu anders. Daardoor is ook schaarste te creëren en is er dus ook een economische kant aan te ontdekken. Daardoor gaat de marktwerking van vraag en aanbod namelijk een rol spelen. Dit is voor creatieve geesten die het nodige ontwikkelen natuurlijk wel een groot voordeel te noemen. Er is nu eindelijk op een goede manier te verdienen.