Wie is Michael Burry en zitten we in een zeepbel?

Michael Burry waarschuwt de wereld voor een grote beleggerszeepbel. Dat is leuk, maar dan helpt het wel wanneer je weet wie dit is en waarom dit belangrijk is om serieus te nemen. Misschien ken je de film The Big Short wel. Dit is een film gebaseerd op een boek over de kredietcrisis van 2008 en de jaren daarna. Daarin werd de crash op de beurs en de huizenmarkt uiteengezet. Burry was destijds één van de eersten die wist wat er ging gebeuren en verdiende flink geld door slim te beleggen. Het leverde hem miljarden op.

Waarschuwing voor de huidige situatie

In 2021 keerde Burry terug in de bewoonde wereld door op Twitter van zich te laten horen. Hij viel onder andere Tesla en Bitcoin aan. Zo nu en dan duikt hij op en dan verdwijnt hij weer even. Hij geeft keer op keer duidelijk aan dat het om de grootste speculatieve zeepbel aller tijden gaat. Zo stelt hij dat de beleggers te veel hebzucht vertonen en dat daardoor de risico’s die genomen worden steeds groter worden. Vooral omdat de verwachtingen over de rendementen ver voorbij wat realistisch mogelijk is zijn gestegen.

Specifieke voorbeelden van Burry

Het is niet zo dat Burry alleen maar in het wilde weg iets roept. Hij geeft er ook specifieke voorbeelden bij. Zo heeft hij al eens verwezen naar het aandeel Tesla. Ook de manier waarop met het aandeel Gamestop werd omgesprongen was aanleiding om zich te laten horen. Ook voor cryptomunten als bitcoin en dogecoin heeft hij zich laten horen. Net zoals hij regelmatig de algemene gang van zaken op de beurs bekritiseerd. Wel is het zo dat Burry topman is van Scion Asset Management en hij zelf ook speculeert op de beurs. Zo ging hij short op Tesla precies op het moment dat hij kritiek uitte.

Daling van de waarde

Verschillende zaken die Burry besproken heeft beginnen inmiddels ook daadwerkelijk duidelijk te worden. Zo zijn bitcoin en dogecoin in een dalende lijn gegaan sinds ze kort daarvoor een recordniveau hadden bereikt. Ook Tesla is in het jaar 2021 vooral aan het dalen geweest. Of dit allemaal samenvalt met wat Burry denkt te zien, moet nog wel duidelijk worden. Insiders nemen echter wel het nodige serieus van wat hij zegt, juist ook omdat hij zo accuraat was over hoe het in 2008 en de jaren daarna zou gaan lopen.

Twitter blijven volgen

Hoewel hij regelmatig opduikt en weer verdwijnt, is het toch de moeite waard om Michael Burry in de gaten te houden. Hij geeft op Twitter aan wat hij denkt en wat de gevolgen kunnen zijn. Hij vindt bovendien dat de mensen die voor bescherming van de kleine beleggers moeten zorgen hem te weinig serieus nemen. Hij noemt zichzelf dan ook Cassandra op Twitter. Een verwijzing naar de Trojaanse prinses die niet door de goden serieus genomen werd. Ook al waren haar voorspellingen altijd juist. Zo kijkt Burry op dit moment ook aan tegen zijn rol als klokkenluider.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search