Wat is een VPS: uitgelegd

VPS staat voor Virtual Private Server. Dit zijn servers die in fysieke machines zijn gevirtualiseerd en die betere prestaties leveren dan de traditionele hostingdiensten. Zij leveren goede prestaties tegen een meer betaalbare prijs dan dedicated servers.

Het type hosting dat je kiest, heeft direct invloed op de prestaties van jouw blog of website, waardoor het essentieel is om te weten hoe je een goede keuze maakt. Een van de opties is Virtual Private Server, maar je moet zich bewust zijn van een aantal van de functies die het biedt!

Wat is het doel van een Virtual Private Server?

De conventionele hosting slaat jouw site of jouw blog op een gedeelde manier op. Met andere woorden, in dit geval worden op dezelfde computer vele sites van vele andere mensen en bedrijven gehost.

Aan het andere uiterste staan de dedicated servers, die synoniem zijn met exclusiviteit. We hebben het over een computer met veel rekenkracht alleen voor jouw site, wat een echt premium service is. Uit deze definities kunnen reeds enkele conclusies worden getrokken:

  • Een conventionele hosting is het meest betaalbaar, maar biedt mindere prestaties;
  • Een dedicated server is duurder, maar biedt goede prestaties.

In die zin zou een tussenpositie ideaal zijn. De VPS is vergelijkbaar met een dedicated server, maar dan gevirtualiseerd in een fysieke machine. Wanneer je voor deze dienst kiest, wordt jouw website gehost op een computer naast andere websites; het zijn er echter niet zo veel als bij traditionele hosting.

Dit betekent dat de hardwarebronnen van de machine worden gedeeld door een kleiner aantal sites, waardoor de VPS een optie is die betere prestaties biedt voor een meer betaalbare prijs dan de dedicated server.

Hoe kiest je een Virtual Private Server?

Als je tot de conclusie bent gekomen dat een VPS in jouw geval een goede optie is, is het belangrijk om een goede hosting te kiezen. Zie nu enkele punten waar je op moet letten om een goede keuze te maken.

Ken de management niveaus

Het beheersniveau is een van de belangrijkste kenmerken van een Virtual Private Server. Er zijn drie soorten, zoals in de volgende onderwerpen wordt getoond.

Unmanaged

Wanneer een Virtual Private Server onbeheerd is, betekent dit dat het bedrijf dat de dienst levert niet verantwoordelijk is voor het beheer van jouw server. We kunnen deze situatie vergelijken met het hebben van een computer thuis en zelf zorgen voor updates, back-ups en bescherming tegen bedreigingen.

Het verschil is dat het beheren van een server op afstand een behoorlijke technische kennis vereist, aangezien je niet eens een vriendelijke interface hebt om het te doen. De veiligheidsproblematiek vergt veel aandacht, waarvoor ook geavanceerde computerkennis nodig is.

Semi-gegenereerd

In het geval van een semi-managed Virtual Private Server biedt het hostingbedrijf een vorm van beheer, waaronder een administratiepaneel met basisfuncties waarmee je de instellingen kunt maken. Toch vereist deze beheers modaliteit een goede technische kennis en extra aandacht voor de veiligheidsproblematiek.

Managed

Dit is de meest comfortabele beheers optie, aangezien het bedrijf dat de hosting verzorgt verantwoordelijk is voor het bijwerken van het besturingssysteem en het corrigeren van eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Er wordt zelfs voortdurend toezicht gehouden, zodat elk probleem snel kan worden opgelost door het technische team. Het resultaat is stabiliteit en grotere veiligheid.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search