Vier tips om efficiënter te kunnen werken als ondernemer

Als ondernemer wil je natuurlijk dat jouw onderneming zo veel mogelijk groei doormaakt. Groei betekent meer klanten en meer omzet. Om zo hard mogelijk te kunnen groeien moet je hard werken en niet alleen dat. Je kunt wel heel veel tijd steken in je bedrijf, maar als je die tijd niet efficiënt gebruikt, ben je nog steeds nergens. Zo ga je als ondernemer zo efficiënt mogelijk te werk.

De juiste programma’s

Er bestaan ontzettend veel programma’s om jouw werk een stuk efficiënter te maken. Zo kun je als zelfstandige bijvoorbeeld heel veel baat hebben bij een boekhoudprogramma. Dat scheelt vaak een hoop rekenwerk dat je zelf moet doen. Voor efficiënt intercollegiaal contact op de werkvloer bestaan handige online werkomgevingen waar bijvoorbeeld documenten gedeeld kunnen worden, men vragen kan stellen en een rooster gemaakt kan worden.

Vaste contactmomenten

Als je een onderneming runt, lopen je mailbox en je telefoon vaak over. Er zijn grofweg twee typen mensen: sommige mensen reageren overal direct op zodra het binnenkomt, de anderen wachten juist weken met reageren. Het is allebei niet efficiënt. Kies voor jezelf twee à drie vaste momenten in de week waarop je systematisch door je mailbox gaat om overal op te reageren. Bedenk ook dat je niet overal op hóeft te reageren. Het is natuurlijk wel netjes, maar als je bijvoorbeeld veel samenwerkingsverzoeken krijgt op zakelijke basis, moet je ergens een grens trekken. Reageer wel altijd op klanten! Dat is een stukje service die je als onderneming moet kunnen bieden.

Heldere planningen

Werk met maand- week- en dagplanningen. Bedenk aan het begin van iedere maand wat er deze maand moet gebeuren, vervolgens kun je dit opsplitsen in weken. Aan het begin van iedere week kun je kijken wat er per dag moet gebeuren. Door dit lijstje dagelijks systematisch af te werken, krijg je veel meer doelgerichtheid in je werk. Je kunt ook tools zoals Monday of Clickup gebruiken om dit nog efficiënter te doen.

De pomodoro-techniek

Als concentratie voor jou een ding is, kan het een goed idee zijn om te werken met de zogenoemde pomodoro-techniek. De pomodoro-techniek gaat ervan uit dat je een spanningsboog hebt van maximaal 25 minuten. Zet steeds timers van 25 minuten en neem na iedere 25 minuten een pauze van vijf minuten. Na vijf blokjes van 25 minuten, neem je een pauze van minimaal een half uur. In de 25 minuten dat je aan het werk bent, ben je écht aan het werk. Je zit niet op je telefoon en maakt niet even een praatje met een collega.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search